Portret kobiety w ogniu
HER DOCS od 15 lat Napisy Dolby Digital

Boginie jedzenia (À la recherche des femmes chefs)

premiera
2019.10.29

Scenariusz:

Vérane Frédiani

Reżyseria:

Vérane Frédiani

Czas trwania:

106 min.

Wersja językowa:

francuska, angielska, hiszpańska | napisy: polskie

Kraj produkcji:

Francja

Rok produkcji:

2016

Gatunek:

dokument

Ocena: (średnia ocena: 7.0)

Kup bilet / Rezerwuj

Opis filmu

Pokazem filmu Boginie jedzenia HER Docs Film Festival zainauguruje nowy cykl filmowy w warszawskiej Kinotece.

O cyklu filmowym HER Docs:

29 października o godz. 20:00 pokaz filmu Boginie jedzenia w reżyserii Vérane Frédiani zainauguruje nowy cykl filmowy HER Docs w warszawskiej Kinotece, którego organizatorem jest HER Docs Film Festival - pierwszy w Polsce i jeden z niewielu na świecie festiwal prezentujący filmy dokumentalne autorstwa kobiet. Projekcjom towarzyszyć będą spotkania z zaproszonymi gośćmi, ekspertami i ekspertkami oraz twórczyniami filmów.

Program pokazów:
Pierwsza seria cyklu HER Docs obejmie pięć comiesięcznych pokazów pełnometrażowych filmów dokumentalnych, które będą odbywać się w warszawskiej Kinotece od 29 października, we wtorki o godz. 20:00. Po każdym filmie z widzami spotkają się zaproszeni goście.

W kolejnych odsłonach cyklu HER Docs pokazane zostaną filmy:
● 19 listopada: Varda według Agnès Agnès Vardy > kup bilety
●10 grudnia: Marek Edelman… i była miłość w Getcie Jolanty Dylewskiej (współreżyseria Andrzej Wajda) > kup bilety
● 21 stycznia: La Chana Luciji Stojevic > kup bilety
● 18 lutego: Historie rodzinne Sary Polley > kup bilety

O filmie Boginie jedzenia:
Poznajmy wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki… - od fine-diningu i restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu. Pokazują one, że poprzez gastronomię można zmieniać świat na lepsze i, że kobiety mają tu do odegrania bardzo istotną rolę.

Bohaterki filmu pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i podobne problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także wspierania lokalnego biznesu. Dlaczego kobietom często trudniej przebić się w świecie gastronomii niż mężczyznom? Czy tym środowiskiem rządzą sprawiedliwe reguły?

Film podróżuje do odległych zakątków świata, aby przedstawić widzom utalentowane, kreatywne kobiety z kulinarnego świata, jak zdobywczynie trzech gwiazdek Michelin Dominique Crenn i Anne-Sophie Pic, czy Alice Waters, uznawaną za matkę amerykańskiego ruchu Slow Food.

Projekcji filmu Boginie jedzenia towarzyszyć będzie spotkanie, w którym udział wezmą: Dagna Preis-Przepiórska - od lat zaangażowana w szereg projektów miastotwórczych i kulturotwórczych m.in. współtwórczyni Cudu nad Wisłą oraz najnowszego projektu Bocca Bistro & Bar - miejsca nawiązującego do londyńskich i nowojorskich barów, bistro łączącego autorską kuchnię i wydarzenia kulturalne w jednym z najpiękniejszych wnętrz w Polsce.
Maria Przybyszewska - szefowa kuchni Cafe Bar Havana na warszawskim Żoliborzu, swoje doświadczenia zawodowe zbierała m.in. w słynnej kopenhaskiej Nomie. Propagatorka zdrowego i świadomego jedzenia. Związana z kampanią RoślinnieJemy, wspierającą producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań. Rezydowała w warszawskiej restauracji Opasły Tom, dla której stworzyła wegańskie menu.
Dominika Telega-Bałdyga - pomysłodawczyni i realizatorka niestandardowych projektów dla branży HoReCa w kraju i za granicą, w tym m.in. Seoul Gourmet, Lexus Hybrid Cuisine i Nespresso Art&Business Trip, a od maja zarządzająca również zespołem w Restaurant Week i Fine Dining Week.

Spotkanie poprowadzi Agata Anioł - pasjonatka podróży i promotorka dobrej kuchni. Od 4 lat zajmująca się gastronomią i prowadząca konsultacje biznesowe w restauracjach.

Szczegółowy program już wkrótce na:
www.facebook.com/herdocs
@herdocs
Niebawem również na www.herdocs.pl.

Partnerzy pokazu:
Jesienna edycja Festiwalu najlepszych Restauracji - Restaurant Week odbędzie się w terminie 16-31 października, w największych miastach w Polsce. Podczas wiosennej edycji w całym kraju wzięło udział ponad 93 000 Gości, a w samej Warszawie ponad 26 000. Goście dokonują rezerwacji na stronie www.RestaurantWeek.pl, a następnie cieszą się 3-daniowym menu festiwalowym w cenie 49 zł.

FILMS for FOOD to inicjatywą zajmująca się dystrybucją i promocją kina kulinarnego w różnych miastach w Polsce. Sprowadza do Polski filmy o tematyce kulinarnej (o szefach kuchni, restauratorach, o produkcji żywności, o winie, filmy zaangażowane społecznie) - przez cały rok organizuje specjalne pokazy kinowe, spotkania z przedstawicielami świata gastronomii i kulinariów, degustacje, kolacje oraz eventy dla firm. W czerwcu 2020 roku odbędzie się druga edycja festiwalu filmów kulinarnych FILMS for FOOD Festival. Więcej szczegółów na stronie: www.filmsforfood.pl oraz facebook.com/FilmsForFoodPoland.

Zdjęcia i Wideo